Vaatemuoti 1900-luvulla

Muoti syntyy ihmisille ominaisesta halusta kuulua joukkoon ja seurata esimerkiksi tämän jutun tapauksessa yleisesti hyväksyttyjä pukeutumistyylejä. Muoti muuttuu, kun jostain syystä vanhoja tyylisuuntia aletaan hylkäämään uusien saadessa suosiota, ja yhä useamman halutessa liittyä kasvavaan uuden muotikunnan joukkoon. Syitä muutokselle voi olla monia, esimerkiksi julkisuuden hahmot voivat nykyaikana vaikuttaa merkittävästi muodin muuttumiseen. Toisaalta muutoksen ajurina on erityisesti aiemmin voinut toimia käytännönläheisemmät seikat, kuten esimerkiksi uusien materiaalien tai valmistusmenetelmien kehittäminen. Tässä jutussa luomme lyhyen katsauksen 1900-luvun muotiin.

1900-luvun alku

Vuosituhannen alussa muoti varsinkin ylhäisten keskuudessa oli edelleen juhlavaa ja aristokraattista. Naiset käyttivät koristeellisia päähineitä ja hameet olivat tyypillisesti hyvin runsaita. Karrikoiden voidaan sanoa, että pukeutuminen muistutti enemmän keskiajan aatelistoa ja Aurinkokuninkaan hovia kuin nykyaikaisia, käytännöllisiä asuja. Miehillä kauluspaidan kaulukset olivat korkeita noin 1920-luvun alkuun saakka. Näihin aikoihin ajoittuukin muodin suuri vallankumous, jolloin sen voidaan sanoa siirtyneen modernille aikakaudelle.

Muodin moderni aika

Muodin modernin ajan voidaan katsoa alkaneen 1920-luvun alussa, jolloin ihmisten pukeutumisessa tapahtui vallankumouksellisia muutoksia. Kautta linjan asuja ”downgreidattiin” huomattavasti. Miehet eivät enää pukeutuneen arkisin jyrkän virallisesti pukuihin, vaan saattoivat esiintyä vaikkapa urheiluasuissa. Yleisesti ottaen vaatetuksesta tuli paljon mukavampaa ja käytännöllisempää. Tämä muutos liittyy läheisesti Yhdysvaltojen taloudelliseen menestykseen 1920-luvulla.

Seuraavalle vuosikymmenelle tultaessa otettiin käyttöön esimerkiksi sellainen keksintö kuin vetoketju. 1930-luvulla alettiin myös ensimmäistä kertaa tehdä vaatteita tekokuiduista. Tämä muodin aikakausi jatkui käytännössä vuoteen 1945 asti, koska toisen maailmansodan puhkeaminen luonnollisesti vaati tekstiiliteollisuuden panosten keskittämistä armeijoiden palvelukseen, eikä asiakaskuntaakaan hirveästi ollut maailman ponnistellessa sodan kanssa.

Muodin paluu toisen maailmansodan jälkeen

Kun toinen maailmansota saatiin päätökseen, saattoi muoti taas alkaa hiljalleen elämään. Tämä aikakausi vuodesta 1945 aina 1960-luvun loppuun oli muun muassa haute couturen riemujuhlaa. Asut olivat jälleen näyttäviä, tällä kertaa moderniin tapaan. Näihin aikoihin myös teinit alkoivat ottamaan enemmän ja enemmän osaa muodin virtauksiin.

Seuraava suuri muutos tapahtui 1970-luvulla rock-musiikin ja uusien kulttuuriliikkeiden voimasta. Minihameet ja trumpettifarkut nousivat muotiin hippiliikkeen keskuudesta, ja niistä syntyi aikakautensa ikonisia kuvia. Kukapa ei haluaisi lähteä kasinolle 70-luvun kuteissa? Nappaa tästä Kolikkopelit Bonuskoodi 2017 mukaasi matkaan!

Luksusta 80-luvulta nykyaikaan

1980-luku toi luksuksen muotiin. Kalliit ja räätälöidyt vaatteet yleistyivät ja monet tämän päivän tunnetuimmista muotitaloista saivat alkunsa ja nousivat loistoonsa. Tähän aikakauteen kuuluu myös skeittareille ja hip-hoppareille tyypillinen vaatetus – näistä molemmat saivat alkunsa 1980-luvulla. Briteissä tämän vuosikymmenen alussa oli suosiossa legendaarinen Rockabilly-tyyli.

Näiden villien vuosien jälkeen muoti on ollut pitkään huomattavasti minimalistisempaa ja käytännönläheisempää. 1990-luvulta lähtien merkittävä kehityssuunta on ollut pääasiassa internetin aiheuttama muodin globalisoituminen ja homogenisoituminen, joka tarkoittaa sitä, että pukeutumistyylit ympäri maailman ovat lähentyneet toisiaan. Tällä hetkellä menossa olevaa aikakautta leimaa myös tatuointien ja muiden modifikaatioiden yleistyminen ihmisten kehoissa.