Kännykän rooli valokuvausharrastuksessa

Ennen vanhaan valokuvaus tarkoitti aina sitä, että sillä henkilöllä, joka valokuvasi, oli kädessään kamera. Aluksi kuvat tallennettiin filmille ja kehitettiin. Kun kamerat ottivat digiloikan, niin kuvia pystyi ottamaan digitaalisesti muistikortille, ja teettää fyysisiksi kuviksi niin halutessaan. Teknologian hurjan kasvun ja arkipäiväistymisen myötä on kuitenkin lähes jokaisella ammattikameran veroinen laite taskussaan – ja se laite on tietenkin älypuhelin.

Kännykkä on muuttanut valokuvausharrastusta rutkasti. Ensinnäkin sellaisten henkilöiden joukko, jotka tituleeraavat itsensä valokuvaajaksi, on kasvanut runsaasti kännykkäkameroiden (ja sosiaalisen median) yleistyttyä. Tämä on ymmärrettävää, sillä nykyaikaisen kännykän kamera on äärimmäiseen kuntoon viritetty huippulaite, joka ottaa hyvälaatuisia kuvia, vaikkei olekaan järjestelmäkamera. Nykyaikainen kännykkä on niin fyysiseltä laitteistoiltaan, kuin älykkäällä ohjelmistollaankin kameran veroinen kuvauslaite.

Lähes jokaisella ihmisellä on siis taskussaan huippuluokan kamera. Kerromme tässä muutaman yksinkertaisen vinkin, joiden avulla kännykällä otetuista kuvista saa entistä parempia. Lue siis lisää aiheesta tästä artikkelista!

Vinkkejä kännykällä kuvaavalle

Kännykkä on mainio väline harrastavalle valokuvaajalle, ja toisinaan tositoimissakin. Ennen kuin porhallat kännykällä kuvaamisen maailmaan, lue seuraavat vinkit kuvauksen avuksi.

1. Pysty- vai vaakakuva? Muista kokeilla!

Kun löydät upean maiseman tai kuvaat koiraasi leikkimässä puistossa, on ensimmäinen reaktio napata nopeasti kuva pystysuunnassa. Kännykällä pääosin kuvaavat ihmiset tuppaavat unohtamaan sen, että kännykkää kannattaa toisinaan kokeilla kallistaa vaakatasoon. Erityisesti maisemat näyttävät usein upeammilta silloin, kun ne on otettu vaakakuvana. Kokeile siis ottaa kuvia eri kuvakulmista, ja niin pysty- kuin vaaka-asennossa.

2. Käytä jalustaa

Avain onnistuneisiin kameralla otettuihin kuviin on tärähtämätön, jalustalla otettu kuva. Sama pätee kännykkäkuviin. Hanki siis pieni jalusta, jota voit käyttää missä tahansa kännykkäkuvauksen apuna. Hätätilanteessa jalustana voi käyttää mitä tahansa – lähellä olevaa aitaa, puun oksaa, kirjaa tai vaikka auton kattoa. Jos kaipaat kännykkävalokuvauksen oheen muitakin tarvikkeita kuin pelkän jalustan, saat kannykkalompakko.fi -sivuston kautta tilattua niitä itsellesi kätevästi.

3. Puhdista linssi

Tämä vinkki on todella pieni asia – mutta vaikuttaa itse asiassa isosti lopputulokseen! Yksi isoimpia virheitä herkkien ja upeiden hetkien taltioimisessa puhelimella on se, että kameran linssi tai linssit jätetään puhdistamatta. Tämän vuoksi on syytä harkita pienen mikrokuituliinan hankintaa, jotta linssin saa nopeasti ja tehokkaasti puhdistettua. Koska käytämme kännykkää moneen muuhunkin asiaan kuin kuvaamiseen, tarttuu kännykän kameroiden linsseihin helposti sormenjälkiä ja muuta likaa päivän aikana – muista siis pyyhkäistä linssi ennen valokuvausta. Pieni liina kulkee helposti matkassa.

4. Zoomaa harkiten

On yksi iso ja merkittävä asia, jossa kännykän kamera häviää tavalliselle kameralle – ja se on zoomaus. Koska kännykässä ei ole kiinni fyysistä objektiivia, on zoomaaminen tehty digitaalisesti. Digitaalinen zoomaus vaikuttaa kuitenkin negatiivisesti kuvan laatuun, joten käytä sitä harkiten. Esimerkiksi pihan puussa istuvasta oravasta kännykällä otettu kuva on täysin erilainen, kuin objektiivin kanssa lähikuvattu orava. Etenkin kännykän kameran maksimizoomia käyttäessä kuvasta tulee herkästi pikselöitynyt, mikä ei ole kovin kaunista katseltavaa. Jos sinun pitää zoomata, kävele mieluummin itse lähemmäs kohdetta, kuin että käytät kännykän kameran omaa, digitaalista zoomia – näin saat paremman laatuisia kuvia kännykälläsi.