Vinkkejä loistavaan otokseen – nämä vinkit jokaisen valokuvaamista harrastavan pitäisi lukea!

Oletko valokuvausharrastaja? Aloitteleva sellainen ehkäpä? Eikö löydy ideaa kuvaamiseen? Kaipaatko vinkkejä valokuviin? Lue tästä mielenkiintoisia ideoita ja vinkkejä valokuvaukseen, niin saat uutta potkua ja mahtavia otoksia helpommin kuin uskoitkaan!

1

Kääk! Mahtava otos – paitsi että se on sumea! Vakaat kädet ovat kaiken A ja O

Sumuinen ja epäselvä kuva voi pilata kenen tahansa valokuvaajan päivän. Otos on muuten täydellinen, mutta hämäryys tekee siitä käyttökelvottoman. Näitä sattuu toki kaikille, mutta simppeleillä konsteilla voit välttää turhat epäterävyydet helposti. Ensinnäkin, muista oikea kuvausasento. Pitele kameraa molemmilla käsillä, pidä toinen käsi rungolla ja toinen objektiivilla. Pidä kameraa lähellä itseäsi vakauden luomiseksi.

2

Upea maisema – mutta mistä ekstrakiinnostavuutta? Kultainen leikkaus pelastaa

Ihmistä miellyttävät yleensä samantyyppiset sommittelut ja muodot taustasta riippumatta. Kultainen leikkaus on peruja jo antiikin Kreikan ajoilta, kun sikäläiset matemaatikot ja filosofit pohdiskelivat täydellisen muodon olemusta. Tultiin siihen tulokseen, että kun kuva jaetaan kuuteen yhtä suureen osaan suhteessa 2:3 ja kuvan kohde (vaikkapa ralph lauren lastenvaatteet) sijoitetaan näiden janojen leikkauspisteisiin, ollaan saatu matemaattisesti täydellinen teos. Tätä strategiaa on käytetty kuvataiteessa jo antiikin ajoilta lähtien ja sitä hyödynnetään yhä edelleen, muun muassa valokuvauksessa. Oletko huomannut, että vaikkapa valokuvien jakopalvelu Instagram hyödyntää tätä taktiikkaa? Kuvat ovat neliön mallisia, ja julkaistessasi teosta näkyville ilmestyy rajauksen yhteydessä, yllätys yllätys, kultaisen leikkauksen kehikko!

3

Kerrokset sen pelastavat – luo valokuviin tunnelmaa luomalla niihin vaikutelma syvyydestä

Tämä neuvo pätee varsinkin silloin, kun kuvauksen kohteena on jokin maisema. Kaikessa yksinkertaisuudessaan: tee kuvasta sellainen, että katsoja kokee itse olevansa paikan päällä. Syvyyden vaikutelmaa saa luotua vaikkapa asettamalla jonkin esineen tai mallin kuvan etualalle, jolloin maiseman suuruus ja sijainti korostuu entisestään. Kolmijalan avuksi käyttäminen helpottaa tällaista kuvausta kummasti.

4

Älä hukuta mallia taustaan! Luota simppeliin taustaan ja anna kuvattavan olla pääosassa

Yksinkertaisuus on avain moniin asioihin valokuvauksessa. Tämä pätee erityisesti taustoihin. Et halua kuvaan mitään, mikä olisi häiriöksi tai veisi huomiota varsinaisesta kuvan kohteesta. Valitse siis taustaksesi mahdollisimman simppeli, yksivärinen tausta, jossa ei ole häiritseviä kuvioita, jotka veisivät huomion aivan toisaalle.

5

Apua! Silmäni sokaistuvat! Et tarvitse salamanvaloa sisätiloissa

Kameran salama näyttää todennäköisesti raskaalta ja keinotekoiselta – varsinkin sisätiloissa. Vältä siis salaman käyttöä niin pitkään kuin mahdollista. Sen sijaan käytä muita valon lähteitä ja säädä kameran asetukset sisätilaan sopivaksi. Jos sinun on aivan pakko käyttää salamanvaloa, käytä liikuteltavaa salamaa ja aseta se osoittamaan vaikkapa kattoa, älä suoraan kuvattavaa kohdetta. Näin valo on pehmeämpi.

6

Oho! Rahat loppuivat! Panosta oppimiseen ja kikkoihin, älä kalliiseen varustukseen! Kalleinkaan objektiivi ei tee sinusta automaattisesti hyvää

Ennen kuin kaivelet viimeisetkin pennosesi taskun pohjalta ja sijoitat tuhansia euroja uusiin kameroihin ja kalliisiin objektiiveihin, mieti onko se tosiaan tarpeen. Monet pettyvät, kun tonneja maksanut uusi kalusto ei tuotakaan loistotuloksia kuin liukuhihnalta. Ei tietenkään. Et voi ostaa taitoa, eivätkä uudet esineet tee sinusta ammattilaista. Sen sijaat että sijoitat kalustoon, sijoita oppimiseen! Simppelit kikat voivat tarjoa parhaat teokset.

7

Mistä mielenkiintoisuus? Leiki varjoilla, valoilla ja kuvakulmilla

Kuvan tärkein ominaisuus on se, että se on kaunis ja mielenkiintoinen. Mielenkiintoisen kuvan tulee olla erilainen ja mieleenpainuva. Mistä ideoita? Selaile netistä vinkkejä, miten voit leikkiä vaikkapa valolla, varjolla ja kuvakulmilla. Voisitko asettaa tavallisen ulkokuvan etualalle vaikkapa kukkaköynnöksen, jonka alta kuvaat mallia? Vain mielikuvitus on rajana!