Kuinka saada hyviä luonto- ja eläinkuvia?

Luontokuvaus on monen harrastus, ja Suomen luonto tarjoaakin ehdottoman hyvät puitteet luontokuvaukseen. Moni luontokuvaaja haluaa kauniiden maisemien lisäksi kuvata myös eläimiä, mikä luonnollisesti vaatii paljon omistautumista, sillä luonnossa saattaa joutua viettämään tunteja paikoillaan hyvää kuvaa odotellessa. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaisia ominaisuuksia hyvältä luontokuvaajalta edellytetään ja miten voi kehittyä paremmaksi valokuvaajaksi.

Varmista, että olet hyvässä kunnossa ja välineesi ovat terässä

Valokuvaajasta sanotaan usein, että tärkein työväline on kamera, mutta kaikkein tärkein on kuitenkin oma pää ja sen sisältö. Valokuvaajan on osattava kohdistaa kamera nopeasti oikeaan suuntaan, pystyttävä keskittymään pitkiä aikoja, osattava nähdä tilanteen monet ulottuvuudet ja ennakoida. Hyvä valokuvaaja on siis varustautunut hyvin, mutta on myös itse henkisesti ja fyysisesti hyvinvoiva. Valokuvaaja käyttää silmiään kuvien sommitteluun ja hahmotteluun, joten jos näkö ei ole kunnossa, kannattaa pikimmiten hankkia silmälasit tai piilolinssit parantamaan omaa työtehoa. Fyysisesti hyväkuntoinen kuvaaja jaksaa myös vaeltaa pidempiä matkoja hyvän otoksen perässä ja pystyy tarvittaessa hetkeksi asettelemaan itsensä hankaliinkin asentoihin oikeaa kuvakulmaa metsästäessään.

Maalaa tai piirrä valokuvauksen ohella

Valokuvaajan silmä kehittyy työssä ennen pitkää, mutta jos haluaa kehittyä luontokuvaajana hahmottamaan esimerkiksi sitä, miten valo taittuu eri kulmista ja kuinka varjot tämän seurauksena asettuvat, kannattaa myös itse yrittää maalata erilaisia maisemia ja esimerkiksi eläimiä. Erityisesti eläimiä kuvaavien kannattaa keskittyä myös eläinten piirtämiseen, sillä luonnossa eläimet harvoin pysyvät paikallaan, ja eläinten piirtäminen erilaisissa liikkeissä voi helpottaa kuvaajan käsitystä siitä, miten eläimestä saa mahdollisimman hyvän kuvan eläimen ollessa liikkeessä.

Kuvaa omia lemmikkejä

Moni luontokuvaaja haluaa kuvata nimenomaan luonnossa eläviä eläimiä niiden omassa elinympäristössä, mutta myös lemmikkien kuvaaminen ammattimaisilla välineillä voi olla eduksi. Kuten piirtämisessä ja maalaamisessa, siinäkin saa hyvää harjoitusta ennakoinnista. Esimerkiksi leikkivän kissan kuvaaminen voi olla todellinen nopeus ja kohdistusharjoitus, kun joutuu pohtimaan, mihin suuntaan kissa seuraavaksi kääntyy ja milloin kuva kannattaa ottaa. Lisäksi omien tai ystävien lemmikkien kuvaamisesta saa mitä parhaita muistoja, ja monet ystävätkin voivat arvostaa kuvia rakkaista lemmikeistään.

Opettele tuntemaan lähiympäristösi

Moni valokuvaaja on luonnostaan esteetikko ja haaveilee erityisesti koskemattoman luonnon tai tietyn vuodenajan kuvaamisesta. Valokuvaaja voi kuitenkin kehittyä luontokuvaajana jo menemällä lähimpään metsään ja etsimällä sieltä itselleen sopivia otoksia. Samalla esteettinen silmä kehittyy, ja valokuvaaja oppii näkemään kauneutta ja kuvauksellisuutta siellä, minkä kokemattomat sivuuttaisivat täysin.

Kuvaa muutakin kuin luontoa

Vaikka luontokuvaus olisi lähellä sydäntä, kannattaa valokuvaajana kehittyäkseen kuvata myös muita kohteita, kuten esimerkiksi kaupunkiympäristöä. Tämä on ennen kaikkea harjoitusta, mutta se voi myös myöhemmin luontoa kuvatessa tuoda uutta inspiraatiota valokuvaukseen. Kaupunkiympäristö nähdään usein vastakkaiseksi luonnon kanssa, mutta niistä voi löytää myös yhtäläisyyksiä. Ammattivalokuvaajalle tärkeä ominaisuus onkin se, että kykenee löytämään jotain sellaista, mitä muut eivät välttämättä näe.

Meditoi

Meditointi saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, kun puhutaan valokuvaajana kehittymisestä, mutta yksi hyvän valokuvaajan ominaisuuksista on rautainen keskittymiskyky. Sitä voi parantaa huimasti meditoinnilla ja muilla keskittymisharjoituksilla, jotka lisäävät valppautta niissä tilanteissa, joissa sitä tarvitaan.