Järjestelmäkamera ja objektiivit
Valokuvauksesta on tullut räjähdysmäisen suosittua, kun kameralliset älypuhelimet yleistyivät ihmisten arkikäytössä. Ihmiset ottavat kuvia jatkuvasti, ja jakavat niitä ystävien ja perheen kesken tai sosiaalisessa mediassa. Älypuhelinten kamerat ovat nykyisin aina vain parempia, ja kuvat sen myötä todella laadukkaita.
Valokuvaus näkyy paljon myös suosituksi harrastukseksi nousseessa bloggauksessa, jota jotkut tekevät jopa ammatikseen. Blogin ammattimaisuudesta ja tyylistä riippuen älypuhelimen kameralla otetut kuvat saattavat olla hyvinkin riittäviä bloggaustarkoitukseen. Jos kuvat kuitenkin halutaan nostaa erityisen tärkeään rooliin ja panostaa niiden laatuun, on järjestelmäkameran tai vastaavan laadukkaan kameran hankkiminen suositeltavaa.
Järjestelmäkamera antaa kuviin aivan omantasoisensa laadun, ja eri olosuhteisiin tarkoitetut objektiivit mahdollistavat kuvien onnistumisen joka tilanteessa. Objektiiveilla voi lähentää ja loitontaa kohteita menettämättä laatua. Toiset objektiivit vaativat paremmat valo-olosuhteet, kun taas toisilla saa laadukkaita kuvia hämärässäkin ilman lisävaloa, kuten salamavaloa.
Järjestelmäkameroiden suosituimpiin merkkeihin kuuluvat Canon ja Nikon, joiden erilaatuiset kamerat vaihtelevat hintahaarukassa muutamista sadoista, aina useisiin tuhansiin euroihin saakka. Molemmat merkit valmistavat myös omia objektiivejaan, jotka eivät sovi kilpailijan kameroihin. Jotkut objektiiveja valmistavat tahot, kuten Tamron, tarjoavat useille kameramerkeille sopivia objektiiveja. Objektiiveja kannattaa olla kuvauskohteista riippuen muutamia erilaisia, niin suurien kokonaisuuksien kuvaamiseen kuin yksityiskohtaisempiin lähikuviinkin.
Muut lisävarusteet
Kameran ja yhden tai useamman objektiivin lisäksi ammattimaisia kuvia varten kannattaa hankkia kolmijalka. Pienemmän kolmijalan saa helposti korokkeelle, kuten pöydälle tai tuolille, ja korkeamman puolestaan voi asettaa suoraan lattialle. Kolmijalan on hyvä olla säädettävä, jotta korkeuden ja kameran kallistuskulman saa asetelmalle sopivaksi. Säädöt auttavat myös jos kuvia joutuu ottamaan epätasaisella alustalla.
Toinen hyödyllinen lisävaruste on jonkinlainen lisävalo. Luonnonvalo on ammattilaisten keskuudessa se kehutuin mahdollinen vaihtoehto, mutta kun sitä ei ole saatavilla ei kameran oma salamavalo yleensä tuo parasta mahdollista tulosta. Lisävalo voi olla vaikka vain erillinen, suurempi salamavalo, tai kokonainen studiovalopaketti. Siihen kuuluu mahdollisesti useampia valaisimia tai salamavaloja, sekä heijastavia pintoja valon kohdistamiseksi.
Valokuvaaja ja asettelu
Jos bloggaajan tarkoitus on itse näkyä kuvissa, kuten esimerkiksi vaatemerkkejä esitellessä tai mainostaessa, yksi tärkeä lisä kiinteän materian rinnalle on valokuvaaja. Kuvia voi toki ottaa kolmijalan ja ajastetun kuvaamisen avulla itse, mutta taitava valokuvaaja tuo lopputulokseen aivan toisenlaista laatua. Asiansa osaava valokuvaaja osaa katsoa kuvan ottamiselle parhaat kuvakulmat ja taustat, rajata kuvat hyvin jo kuvausvaiheessa ja antaa mallille vinkkejä poseeraukseen.
Blogin aiheen ollessa jotakin muuta kuin bloggaaja itse, ei valokuvaajaa välttämättä tarvita. Tämä edellyttää, että omat valokuvaustaidot ovat riittävät. Pitää osata katsoa valaistukset ja etäisyydet sopiviksi, sekä asetella kuvauskohde edustavasti. Ruokablogia varten otetaan yleensä kuvia kauniiksi laitetuista ruoka-annoksista, ja meikkiblogissakin bloggaaja voi meikkaustensa lopputulosten lisäksi asetella esimerkiksi käyttämänsä meikkisiveltimet esille kuvaa varten.
Kuvien viimeistely
Varsinaisen kuvien ottamisen jälkeen kuvien laatu viimeistellään kuvanmuokkauksella. Kuvanmuokkaus -sanassa on sellaisenaan melko huono kaiku, ja se yhdistetään monesti esimerkiksi naisista otettujen kuvien totaaliseen vääristämiseen todellisuudesta. Ammattimainen kuvanmuokkaus koostuu kuitenkin aivan muista seikoista, ja sitä voidaan käyttää kaikenlaisista asioista otettujen kuvien ehostamiseen. Muokkauksella voidaan korjata kuvien pieniä virheitä ja parantaa valaistusta, varjostusta ja välikylläisyyttä, sekä tarvittaessa tarkentaa tai sumentaa osia kuvasta tärkeiden asioiden esille tuomiseksi.