Valokuvaus on kallis harrastus ja ammatti

Yksi valokuvaajilta useiten kysytty kysymys kuuluu: miksi ihmeessä valokuvat maksavat niin paljon? Sinähän vain klikkaat kameran laukaisinta ja kamera hoitaa homman. Kuka tahansahan pystyy siihen! Tällaiset huutelijat eivät voisi olla vähempää oikeassa. Siinä missä valokuvaajan työ saattaa ulos päin vaikuttaa helpota tai yksinkertaiselta, on se todellisuudessa kaikkea muuta.

Siinä missä asiakas saattaa nähdä vain kameran nappulan klikkaamisen, on jo kuvaussessio todellisuudessa kuvaajalle kovaa työtä. Kuvaaja valitsee ja valmistelee kuvauspaikan tai studion ja tuo mukanaan tarvittavat rekvisiitat. Koko kuvauksen ajan kuvaaja asettelee ja ohjaa kuvattavia kuvaan niin, että he näyttävät mahdollisimman edustavalta. Samalla kuvaaja tarkkailee jatkuvasti muuttuvaa valoa ja muuttaa kameran asetuksia sen mukaisesti. Valaistusolosuhteet saattavat muuttua sekunneissa radikaalisti, ja ammattikuvaaja osaa reagoida tähän niin, että sessiosta saadaan edelleen käyttökelpoisia kuvia. Tällainen osaaminen ei tule itsestään: se on vaatinut kuvaajalta tuntikausien työtä ja mahdollisesti jopa vuosien kouluttautumista joko kouluissa, kursseilla tai vaikkapa online-oppitunneilla, jotka ovat vieneet paitsi aikaa, myös rahaa. Tästä pääsemmekin aasinsillan kautta aiheeseen: valokuvaus ja sen hinta.

Valokuvaus on kallista

Monelle valokuvausyrittäjälle ensimmäinen askel yrityksen perustamisessa on laittaa lainahakemus verkossa rahoituslaitoksille ja pankeille. Ennen kuin yhtä ainuttakaan kuvaa on päästy ottamaan, tarvitsee valokuvaaja ammattimaiset välineet, rekvisiitat, editointiohjelmistot, tietokoneet ja mahdollisesti myös oman studion. Jo pelkästään pakolliset kuvausvälineet eli kamera ja hyvät objektiivit maksavat tuhansia euroja. Studion valon lisäävät pottiin vielä muutaman tonnin menot. Hyvin harvalla on tällaiseen varaa omasta taskusta, jolloin joustava yrityslaina on todellakin pelastus. Kun tähän lisätään vielä juoksevat kulut, kuten kuukausittaiset vuokrat, studion sähköt ja vedet sekä maksut editointi- ja muista tarvittavista ohjelmistoista, nettisivuista ja monesta muusta valokuvaajalle pakollisesta hankinnasta, saattavat hinnat vuositasolla nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Kun siis aletaan miettimään kysymystä asiakkaiden jatkuvaan kysymykseen rahasta, on vastaus loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Miksi valokuvaajan palvelut oikein maksavat niin paljon? No koska valokuvaus on valokuvaajan työtä ja siitä on täten jäätävä vielä voitolle kaikkien näiden kulujen jälkeen. Vaikka kuka tahansa voi nykyään räpsäistä kuvan kännykällään, vuosia karttunutta taitoa ei voi ostaa eikä se tule kännykän muotoisessa paketissa. Valokuvaaja myy kuvien lisäksi kokemustaan, ammattimaisuuttaan ja taatusti laadukasta lopputulosta. Valokuvaaja on oikeastaan yksi tärkeimmistä ammateista – hän tallettaa kuviin kaikki elämän tärkeimmät hetket. Ne ovat rahan arvoisia, eikö?